Polecane obiekty

Archiwum - Gotowanie z pasją - 23.03.2014

Gotowanie z pasją...
...czyli coś o łatwym, a jednocześnie zdrowym gotowaniu

Zapraszamy na bezpłatny kurs łatwego, a przy tym zdrowego gotowania. To będzie coś więcej niż zwykłe szkolenie. Wręcz przeciwnie – będą degustacje, dyskusje, itd., itd. Zapraszamy nie tylko panie!

Kto jest organizatorem?

Program został przygotowany przez KLUB ZDROWIA z Kołobrzegu, a sponsorem jest Instytut Języków Obcych „School by the Sea”. Jest on skierowany do tych, którzy chcą się nauczyć nowych technik przygotowywania zdrowych posiłków.

Uczestnicy spotkań na pewno przekonają się, że dieta jaką stosujemy, ma niewątpliwie większy wpływ na zdrowie, niż przypuszczali. Pierwsze spotkanie będzie miało miejsce 23.03.2014 r. o godz. 16.oo, przy ul. Bocianiej 4 (jest to budynek po byłej przychodni, tuż obok przedszkola). Spotkania przewidziane są raz w miesiącu.

Prelegentka, pani Sylwia Saładiak przedstawi ogólne założenia programu, a także omówi najistotniejsze problemy związanie z chorobami cywilizacyjnymi. W części praktycznej uczestnicy będą degustować zdrowe przekąski, a także dowiedzą się jak je przygotować.

W naszym społeczeństwie obserwuje się coraz większe zainteresowanie powrotem do naturalnej diety. Coraz więcej osób zauważa, że tradycyjny sposób odżywiania jest chorobotwórczy. Kuchnia polska jest zbyt bogata w tłuszcze zwierzęce (czyli też w cholesterol) i cukier. Nie sprzyja więc ani zdrowiu, ani długowieczności. Za to przyczynia się do powstawania miażdżycy naczyń wieńcowych, otyłości i innych schorzeń cywilizacyjnych. Niestety, wiele osób chcących prowadzić nowy, zdrowszy sposób odżywiania się staje w obliczu problemu związanego z brakiem pomysłów na przyrządzenie różnorodnych, smacznych i pełnowartościowych posiłków. Niewiele osób wie jak w praktyce wykorzystać rośliny strączkowe, nasiona i orzechy, które stanowią ważną część zdrowej diety.

Celem tego szkolenia jest: przekazanie podstaw wiedzy z zakresu właściwego planowania posiłków i prawidłowego ich spożywania; wzbogacenie wiedzy uczestników o nowe przepisy kulinarne zdrowej kuchni; nauczenie praktycznego wykorzystywania zbóż, roślin strączkowych, orzechów i nasion.

Przebieg szkolenia: spotkania odbywają się raz w miesiącu. Składają się one zwykle z dwóch sesji – pierwsza to część teoretyczna, podczas której osoby uczestniczące dowiadują się jak prowadzić zdrową kuchnię, jak planować spożywanie posiłków i jak je spożywać, aby było to z korzyścią dla zdrowia. Sesja druga to część praktyczna. Uczestnicy mogą wziąć udział w przygotowywaniu potraw. Wspólną pracę wieńczy smaczna degustacja. Szkolenie kończy się wręczeniem przepisów na przygotowywane potrawy.

Podczas szkolenia uczestniczy dowiedzą się o tym, jak mając niewiele wolnego czasu mogą zrobić bułki, upiec chleb, przygotować super majonez czy sos; jak z „niczego” wykonać kotlety; jak w kilka minut przygotować sałatkę, pieczeń czy pastę do chleba; lub wreszcie czym zastawić stół, gdy spodziewamy się niebawem gości. Mówimy po prostu o tym, jak organizować pracę w kuchni pełnej zdrowszych potraw.

Wykłady i praktyczne pokazy kulinarne na które zapraszamy, to udział w szczególnym przedsięwzięciu. Choć dostęp do wiedzy kulinarnej jest dzisiaj łatwiejszy niż kiedyś, to jednak spotkanie się w kręgu osób o podobnych zainteresowaniach wnosi coś, czego nie zastąpi słowo przeczytane w poradniku czy usłyszane w telewizji. Wierzymy, że nasza propozycja spotka się z zainteresowaniem i stanie się wielką pomocą dla tych, którzy poszukują czegoś zdrowszego. Szkoła zdrowego gotowania to nie tylko wykłady, prezentacje, pokazy kulinarne czy degustacja. To przede wszystkim szczególny czas na bycie w gronie osób, które pragną lepszego zdrowia i szczęścia dla siebie i swoich rodzin, oraz dążą do życia w harmonii z otaczającym ich światem.

Serdecznie zapraszamy!!! Wstęp wolny!
Tomasz Sulej

Wizyt: 683 114, Dziś: 35, Osób online: 1

Kontakt i reklama Logowanie

Udostępnij stronę

Na Facebooku Wyślij mailem